Raste broj nezaposlenih

Bez autora
May 22 2011

Za samo četiri meseca ove godine stečaj je uveden u čak 263 preduzeća na teritoriji severne Bačke, govore podaci Regionalne privredne komore u Subotici. Stečaj je uveden prema zakonskim propisima koji nalažu pokretanje ovog postupka za firme koje tokom prethodne dve godine nisu imale nikakvih finansijskih transakcija, odnosno koje nisu praktično ni delovale. Na tešku situaciju u privredi svakako ukazuje i podatak da je tokom poslednja tri meseca u regiji broje nezaposlenih povećan za 1.000, a na tom spisku su pored mladih koji prvi put traže traže posao i osobe koje su ostale bez posla zbog lošeg poslovanja preuzeća. Posebnu stavku u tome čine radnici koje je preduzeće ATB „Sever“ otpustilo krajem aprila, njih 300, povrh pomenutih 1.000. Kako se nezvanično može čuti, takva sudbina čeka još oko 200 radnika „Severa“.

Raste broj nezaposlenihZa samo četiri meseca ove godine stečaj je uveden u čak 263 preduzeća na teritoriji severne Bačke, govore podaci Regionalne privredne komore u Subotici.

Stečaj je uveden prema zakonskim propisima koji nalažu pokretanje ovog postupka za firme koje tokom prethodne dve godine nisu imale nikakvih finansijskih transakcija, odnosno koje nisu praktično ni delovale.

Na tešku situaciju u privredi svakako ukazuje i podatak da je tokom poslednja tri meseca u regiji broje nezaposlenih povećan za 1.000, a na tom spisku su pored mladih koji prvi put traže traže posao i osobe koje su ostale bez posla zbog lošeg poslovanja preuzeća. Posebnu stavku u tome čine radnici koje je preduzeće ATB „Sever“ otpustilo krajem aprila, njih 300, povrh pomenutih 1.000. Kako se nezvanično može čuti, takva sudbina čeka još oko 200 radnika „Severa“.

Kako u Regionalnoj privrednoj komori saopštavaju, relativno su nepovoljni i rezultati ukupnog poslovanja preduzeća ovog regiona. U prva dva meseca zabeležen je pad industrijske proizvodnje od čak 13 odsto u odnosu na prošlogodišnji saldo u istom periodu. Ta činjenica, i pored zabeleženog rasta u kvartalnom zbiru od 8,1 odsto, govori da je oporavak preduzeća u ovom regionu ipak dosta spor. Međutim, ohrabrujući je podatak da je povećana vrednost izvoza, koji čini 217 miliona dolara, čime je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni smanjen. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom preduzeća severne Bačke je tako dostigla čak 85 procenata, što je znatno više nego na nivou države, koja beleži stopu pokrivenosti od 58 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik